/ iStock/Getty Images
Американската корпорация Google спира бизнес сътрудничеството с китайската компания Huawei, след като последната беше включена в „черния списък“ на американското правителство, предаде Ройтерс, цитирана от РИА Новости.

Това означава, че от бъдещите продукти на компанията ще изчезнат популярни приложения като пощата Gmail, каналът за видеосподеляне YouTube и браузърът Chrome. Потребителите няма да имат достъп и до онлайн магазина Google Play Store.

Huawei съди САЩ

Huawei ще продължи да предоставя ъпдейти на приложенията за сигурност и следпродажбено обслужване на всички съществуващи смартфони и таблети на Huawei, като това важи за всички устройства, които вече са продадени или все още са на склад. 

На устройствата, които вече са продадени или в момента са в продажба, ще могат да се използват Google Play, Gmail, както и останалите приложения на Google и на трети страни, както обикновено. Всички тези приложения ще получават ъпдейти. Също така тези устройства ще получават ъпдейти до Huawei EMUI.

Отбелязва се още, че за устройствата на китайската компания ще продължи да се предлага версия на операционната система Android с отворен код, която е свободно достъпна.

Доналд Тръмп с нов удар срещу Китай

Скандалът с Huawei избухна след като Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ), обвини компанията, че е получила държавно финансиране от китайските власти. Преди това САЩ и Австралия обвиниха Huawei в технически шпионаж и събирането на тайни данни при употреба на устройствата им. Американските власти многократно призоваха европейските си колеги да помислят за целесъобразността на участието на китайски компании в развитието на 5G мрежи в Европа.

САЩ повдигнаха серия от обвинения срещу Huawei

Американското министерство на търговията възнамерява да постави Huawei и 70 от неговите подразделения в „черния списък за дейности, застрашаващи националната сигурност на САЩ". Компанията отговори, че е готова да сключи споразумения с редица страни, включително с Великобритания, за предотвратяване на шпионажа, за да получи достъп до договори, свързани с развитието на 5G мрежи.

Доналд Тръмп подписа в сряда указ за обявяване на "националното извънредно положение" във връзка със заплахите при използването на информационните технологии. Министърът на търговията е получил указание да забранява сделки, които представляват неприемлив риск за националната сигурност на САЩ или за сигурността на американските граждани.
БГНЕС