/ БГНЕС
Германската версия на френското движение на "жълтите жилетки" не успя вчера да мобилизира значителен брой участници в демонстрациите, планирани в цялата страна - потвърждение за трудния му "износ" извън границите на Франция, предаде Франс прес.

Сблъсъци при поредната демонстрация на „жълти жилетки“ в Париж

Само 2000 души според ДПА са протестирали в общо 14 германски града, включително Берлин и Мюнхен, в рамките на колективна акция, наречена "цветни якета". Техните искания са за по-добри условия на труд и по-добро качество на образование и здравни грижи.

Например в Берлин демонстрантите са били далеч по-малко от 500-те заявени първоначално, съобщи полицията, а в Майнц участниците са били само трима. Инициативата е съвместна с движението „Ауфщеен“ („Изправи се“), основано през септември от представителката на радикалната левица Сара Вагенкнехт.

Над 10 000 „червени шалчета“ дефилираха в Париж „в защита на демокрацията“

Ехото на френските "жълти жилетки" отеква слабо в Германия. Вече няколко седмици опитите за подемане на това социално движение се оказват безплодни. Вагенкнехт не срещна особена подкрепа от останалите членове на своята партия "Левите" в желанието си да последва примера на фернското движение. Грегор Гизи, авторитетна фигура в партията, определи като отчасти неприемливи методите на "жълтите жилетки" във в. "Райнише пост" и се въздържа да призове за участие.
БТА