Дмитро Кулеба и Жан-Ив Льо Дриан
Дмитро Кулеба и Жан-Ив Льо Дриан / БТА
Великобритания поиска днес на Украйна да бъдат доставени повече оръжия за борба с инвазията на Русия, срещу която Лондон настоява да бъдат въведени нови санкции, а Франция увери Киев в подкрепата на Г-7 "до победа на Украйна", предаде Франс прес.

"Много е важно сега да продължим да оказваме натиск върху Владимир Путин, като доставяме още оръжия на Украйна и засилваме санкциите", каза пред журналисти британската външна министърка Лиз Тръс, която участва в срещата на външните министри на Г-7 в курорта Вайсенхаус, Северна Германия.

"Единството на Г-7 е жизненоважно за защитата на свободата и демокрацията по време на тази криза и ще продължим да работим заедно, за да постигнем това", добави британската министърка.

Френският ѝ колега Жан-Ив Льо Дриан увери също Киев, че подкрепата на държавите от Г-7 ще продължи и в бъдеще. "Ще продължим и в бъдеще да подкрепяме борбата на Украйна за нейния суверенитет до победата на Украйна", каза министърът. "Не сме във война с Русия, Москва е тази, която е във война с Украйна. Има агресор и жертва и ние подкрепяме жертвата на агресия", допълни Льо Дриан.

Външните министри на държавите от Г-7 (Германия, Франция, Италия, Канада, САЩ, Япония и Великобритания), към които се присъединиха техните колеги от Украйна и Молдова - Дмитро Кулеба и Нику Попеску, се събраха вчера на тридневна среща, за да решат как да помогнат на Киев в съпротивата му срещу руската инвазия.
БТА