Страните от Г-7 поискаха в обща декларация Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека, съобщи Франс прес.

"Убедени сме, че е дошъл моментът да бъде прекратено членството на Русия в Съвета по правата на човека", заявяват външните министри на седемте най-развити индустриални страни. Предложението ще бъде представено днес пред Общото събрание на ООН.

Освен това страните от Г-7 обещават, че извършителите на "кланетата" в украинския град Буча "ще бъдат преследвани и ще трябва да отговарят" за деянията си.

НАТО обеща на Украйна да обмисли доставка на тежки въоръжения

В понеделник САЩ и Великобритания поискаха изключването на Русия от международната институция в отговор на "снимките от Буча". След изтеглянето на руските сили в града бяха открити множество трупове.

Кадрите на "цивилни жертви, жертви на изтезания и очевидни екзекуции, както и съобщенията за сексуално насилие и разрушаване на гражданска инфраструктура, показват истинското лице на бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна и нейния народ", добавят те. Г-7 уверява, че работи за "увеличаване на натиска върху Русия, чрез налагане на допълнителни ограничителни мерки".

Картина на ужаса в украинския град Буча и взаимни обвинения между Русия и Запада

Европейският съюз разглежда днес пети кръг на санкции, които включват за пръв път мерки срещу руския енергиен сектор, отбелязва АФП.
БТА