Конституционният съвет във Франция подкрепи спорната пенсионна реформа на Еманюел Макрон, съобщава NOVA.

Възрастта за пенсиониране в страната се увеличава с две години от 62 на 64. 

Френският министър на труда Оливие Дюсо обяви, че френската пенсионна реформа ще влезе в сила, както е предвидено на 1 септември.

Последен ден на протести във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Припомняме, че над милион и половина души участваха в протестите срещу пенсионната реформа във Франция. Противниците на пенсионната реформа организираха общонационални протести и стачки за 12-и ден от началото на годината в цялата страна.

"Решението на Конституционния съд в петък ще сложи край на демократичните и конституционни процедури", заяви Макрон пред репортери по време на пътуване до Нидерландия в сряда и добави, че общественият дебат "със сигурност ще продължи".

След като през последните седмици многократно отхвърли призивите за разговори с лидерите на профсъюзите, 45-годишният Макрон заяви, че ще покани представителите на работниците на дискусия, след като решението на съда бъде публикувано.

Проучванията показват, че около двама от всеки трима французи са против пенсионните промени, но Макрон твърди, че те са от съществено значение, за да се спре изпадането на системата в тежки дефицити през следващите десетилетия.

Критиците обвиняват президента, че не се съобразява с общественото мнение и с парламента, където правителството на малцинството се позова на спорни изпълнителни правомощия, за да прокара законодателството без гласуване в края на март.

"Трябва да реиндустриализираме страната. Трябва да намалим безработицата и да увеличим количеството работа, която се предоставя в страната. Тази пенсионна реформа е част от това", допълни Макрон.
nova.bg/БТА