Франсоа Оланд ще спечели втория тур на президентските избори с 53%, сочи анкета
Франсоа Оланд ще спечели втория тур на президентските избори с 53%, сочи анкета / снимки: Reuters

Социалистическият кандидат за президент на Франция Франсоа Оланд ще спечели 53 процента от гласовете на избирателите на втория тур на изборите на 6 май, а за сегашния президент Никола Саркози ще гласуват 47 на сто. Такива са резултатите от социологическо проучване на института Ипсос, поръчано от 5 френски телевизии, радио Франс и в. "Монд", предаде Франс прес.

Оланд губи един пункт в сравнение с резултатите от предишното проучване от 22 април, а Саркози получава един пункт повече от изразените намерения за гласуване на втория тур.

22 на сто от участниците, които са заявили, че със сигурност ще гласуват, не са посочили кой кандидат ще подкрепят.

На въпрос кого биха подкрепили, ако изборите бяха вчера (29 април), 34 на сто от избирателите на центриста Франсоа Байру на първия тур отвръщат, че биха гласували за Оланд, 40 на сто - за Саркози, 26 на сто не са посочили за кого.

На същия въпрос 14 на сто от избирателите на крайнодесния Национален фронт на Марин льо Пен биха гласували за Оланд, 54 процента за Саркози, 32 на сто не са дали отговор.

От електората на левия Жан-Люк Меланшон 80 на сто биха гласували за Оланд, 3 на сто за Саркози, 17 на сто нямат мнение, допълва БТА.

90 процента от хората, които смятат да гласуват за Оланд, заявяват, че са сигурни в избора си. Също 90 на сто от избирателите на Саркози са сигурни в избора си.

Анкетата е извършена по телефона на 27 и 28 април с участието на 988 души - представителна извадка за французите над 18-годишна възраст, посочва АФП.

Франсоа Оланд ще спечели втория тур на президентските избори с 53 сочи анкета
netinfo