/ Guliver/Getty Images
Франция отбеляза вчера 200 години от смъртта на Наполеон Бонапарт - една годишнина, която съживи дебатите около тази сложна и спорна фигура в историята на страната, съобщиха световните агенции.

Президентът Еманюел Макрон оглави възпоменателната церемония, като произнесе слово във Френския институт и положи цветя на гробницата на Наполеон в монументалния комплекс Дома на инвалидите в Париж.

Продават на търг носна кърпа и кичур коса на Наполеон

"Наполеон Бонапарт е част от нас, защото неговото име продължава да вълнува умовете и днес", заяви Макрон в речта си пред поканените на церемонията членове на правителството, ръководителите на двете камари на парламента, потомци на Наполеон, академици и студенти. "Уроците на този военен и политически деятел, строител и реформатор на Франция запазват значението си и до днес", отбеляза френският президент.

Статуя на Наполеон Бонапарт за 200 000 долара

По думите на Макрон, Наполеон е "заложил политическите и административни основи" на Франция в днешния й вид, учредявайки институциите на префектите, централната банка, създавайки гражданския кодекс и редица държавни структури. В същото време Макрон осъди възстановяването на робството във френските колонии от Наполеон през 1802 г., което той окачестви като "предателство на духа на Просвещението" и което е премахнато през 1848 г. при Втората република. Това осъждане беше очаквано в Гваделупа, Мартиника и Реюнион, френски отвъдморски територии, където много жители са потомци на роби, отбелязва Франс прес.

Макрон призова да не се правят опити да се изтрие миналото само затова, че някои се опитват да съдят за него, ръководейки се от критериите на настоящето.
БТА