/ Gulliver/Getty Images
Ръкопис, анотиран от Наполеон, бе изложен за пръв път в Париж, преди да бъде продаден на търг, като се очаква да достигне цена от един милион евро, съобщиха АФП и ТАСС.

Ръкописният разказ за сраженията при Аустерлиц през 1805 г. е продиктуван от императора и анотиран лично от него.

"Документът дълги години е съхраняван от потомците на генерал Бертран, комуто Наполеон е продиктувал записките за знаменитата си военна победа", каза френският историк и колекционер Жан-Еманюел Ро пред сп."Поан дьо вю". Той случайно се сдобил с ръкописа преди петдесет години, по време на разпродажба, организирана от наследници на Анри-Гатиен Бертран и оттогава го пази в дома си.

Уникален ръкопис с бележки на Наполеон ще бъде предложен за продажба

"За двеста годишнината от смъртта на Наполеон реших да го покажа в галерията си", добави историкът. "Това е най-невероятният документ за историята на Франция, който може да се намери в частни ръце", каза Ро.

Текстът е на 74 страници, в него Наполеон говори за себе си в трето лице. Спомените си императорът описва по време на изгнанието си на остров Света Елена, където е заточен след поражението в битката при Ватерло. Сражението при Аустерлиц влиза в историята като "битката на тримата императори", срещу армията на Наполеон излизат войските на австрийския император Франц Втори и на руския император Александър Първи.


Бележитият френски държавник дава разкрасена версия на битката при Аустерлиц. В детайли е описана тактическата подготовка, подвеждането на противника. Руската войска е вкарана в капан и е разгромена за 9 часа. Възхвалява се героизмът на френските войници и офицери, които дори и тежко ранени, отдават почит на своя император.

Продажбата на артефакта ще се осъществи в рамките на панаира на белгийското изкуство и антики "BRAFA in the Galleries", в който ще участват 126 галерии от 13 страни.
БТА