/ iStock/Getty Images
Самолетът, пътуващ за Барселона, се върна обратно в Минск
Беларуски пътнически самолет не е успял да премине през френското въздушното пространство и се е върнал обратно в Минск, показват данни на Flightradar24. Самолетът е извършвал полет от Минск за Барселона, съобщи Ройтерс.

Полет на беларуския държавен превозвач "Белавиа" е излетял от Минск и е трябвало да кацне по-късно през деня в Барселона. Но пилотът е получил информация от Полша, че френското въздушно пространство е блокирано и че може да има проблем да навлезе в него. Това съобщи Павел Лукашевич, говорител на полската въздухоплавателна служба.

В понеделник френският делегиран министър по транспорта Жан-Батист Джебари каза, че Франция е преустановила временно разрешителното за полети на "Белавиа" да преминават над територията ѝ. "Белавиа" вече съобщи, че ѝ е било забранено да лети до Литва, Латвия, Франция, Швеция, Великобритания, Финландия, Чехия и Украйна.

Полша позволява на самолети на авиокомпанията да навлизат във въздушното ѝ пространство. Полет на "Белавиа" от Минск за Варшава се приземи по-рано през деня в полската столица.

Лидерите на ЕС упълномощиха официални представители да изготвят нови санкции срещу Беларус. Сред тях и начини за забрана на беларуските авиолинии да навлизат във въздушното пространство на блока.

Дотук се стигна след отклоняването на полет на "Райънеър" към Минск и задържането на беларуски опозиционен журналист, намирал се на борда му.