Джо Байдън
Джо Байдън / Gulliver/Getty Images
Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ обмислят санкции срещу Беларус във връзка със задържането на опозиционния журналист Роман Протасевич, но не уточни какви, предаде Ройтерс.

Байдън каза, че Вашингтон обмисля санкции срещу Беларус на излизане от Белия дом, в отговор на журналистически въпрос какви мерки обмислят Съединените щати във връзка със задържането на Протасевич.

"Обмисляме санкции. Не искам да спекулирам, докато не са готови", изтъкна Байдън.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви, че САЩ подготвят санкции срещу Беларус във връзка с извънредното приземяване в Минск на самолета на Протасевич, пътуващ от Атина за Вилнюс.

Макрон: ЕС трябва да проведе независимо разследване на инцидента със самолета в Беларус

Самолетът на авиокомпания "Райънеър" се приземи извънредно в Минск в неделя, след като бе прехванат от изтребител МиГ-29 от беларуската армия във връзка с информация, че на борда на пътническия самолет има взривно устройство.

След приземяването на самолета в Минск беларуските власти арестуваха опозиционния журналист и основател на телеграм канала "Нехта" Роман Протасевич. По-късно в неделя самолетът на "Райънеър" излетя от Минск и скоро след това се приземи във Вилнюс.
БТА