/ БГНЕС, архив
Британският регулатор за защита на данните обяви намерение да глоби Facebook с 500 000 паунда (565 000 евро) заради скандала с аналитичната компания Cambridge Analytica, предадоха световните агенции.

Британската фирма е обвинена, че е събирала и използвала без съгласие личните данни на потребителите на социалната мрежа, като това е било правено с политически цели, а именно президентските избори в САЩ през ноември 2016 г. да бъдат спечелени от Доналд Тръмп и британците да гласуват за излизане на страната им от ЕС на референдума през юни същата година.

Изтичането на данни е засегнало 87 млн. потребители на Facebook

Британският регулаторен орган започна разследване по случая, засегнал около 87 милиона потребители на Facebook. Социалната мрежа призна, че е знаела още от 2015 г., че лични данни на потребителите са стигали до Cambridge Analytica.

Още разкрития около скандала с Facebook

Глобата ще бъде наложена заради нарушение на британския закон за защита на личните данни. Facebook разполага с възможности за реакция, преди да бъде взето окончателно решение по въпроса.

Facebook Фейсбук
БГНЕС

Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

Ерин Иган, отговарящ за въпросите, свързани с личните данни във Facebook, каза, че компанията проучва изводите на британския регулатор и ще отговори в скоро време.
БТА