/ БГНЕС
Евродепутатка иска свалянето на клипа за българското председателство
95907
Евродепутатка иска свалянето на клипа за българското председателство
  • Евродепутатка иска свалянето на клипа за българското председателство
Ден след началото на председателството на Съвета на ЕС България вече успя да обърка Европа. Евродепутат от Франция видя в рекламния ни клип намек за сексуален тормоз и поиска свалянето му чрез туит. Българският зам.-министър на външните работи Георг Георгиев реагира в личната  си страница в социалната мрежа Фейсбук. Пред Дарик един от сценаристите на рекламната лента Мирон Крумов каза, че реакцията на френската евродепутатка е прекалена и почива на неразбиране на българската култура. Посланието е еднозначно и то е, че българите кимат с глава различно от останалия свят и може да бъдат разбрани погрешно от чужденците.

България, в която няма как да не се влюбиш от пръв поглед и която е скритото бижу на Европа – това е едно от посланията на клипа.  В лентата актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов - в ролите на двама млади пътешественици, обикалят с влак из България, откривайки нейната красота, интересни обичаи и култура – нестинарството, кукерите, храната, музиката. Клипът започва с думите: "България - когато я срещнете за първи път, може да ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да ви обърка, кани Ви да я опознаете сами".

Клип представя България: Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед (ВИДЕО)
 
 
Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед

"Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед" - това е официалният видеоклип, който популяризира България като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз. Тръгнете по стъпките на двамата млади герои, в чиито роли влязоха актьорите Lorina Kamburova и Boyko Krastanov - Бойко Кръстанов, и си припомнете колко красива, цветна и разнообразна е България. Видеото е продуцирано от Димитър Гочев, режисьор е Божидар Велинов, а сценаристи са Мирон Крумов и Мариана Събева.

Публикувахте от Българско председателство на Съвета на ЕС - Bulgarian Presidency Council of the EU в 5 януари 2018 г.
Точно в тези думи обаче френската евродепутатка от "Зелените" Карима Дели откри толериране на сексуалния тормоз и започна кампания за сваляне на рекламния клип. "Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: "не" никога не значи "да". Основно правило за съгласие и уважение към жените".  "Искам свалянето му",  написа в Туитър Дели, добавяйки хаштага на кампанията срещу сексуален тормоз, която взриви Холивуд - #metoo.  

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев изрази мнението си като гражданин в личната си страница във Facebook. „Оставяйки настрана тоталното изопачаване на фактите и скандалното непознаване на българските култура и нрави, няма да скрия възмущението си от абсолютната подигравка с традициите и порядките на българите. В нашата държава кимането с глава за “Да”, на повечето места в света се възприема за “Не”, коментира той.

Георг Георгиев
БГНЕС


„И го казвам като българин от България, в която за втори пореден път жена заема поста на председател на най-висшата институция-Народно събрание. Като българин от България, в която жена е вицепремиер. Като българин от България, в която двуцифрен процент от състава на Министерския съвет са достойни български дами. Като софиянец от столицата, чийто кмет е жена. В заключение - като син и българин, свеждам глава пред българската смела, силна и борбена жена и майка, но кимането тук за “Да”, при други означава “Не”“, добави Георг Георгиев.
 
Пред Дарик  режисьорът на видеото Мирон Крумов коментира реакцията на френския евродепутат така: "Реакцията е малко прекалена и почива на неразбиране на нашата култура. Не всичко може да се преведе, така че да звучи с един и същи смисъл и конотация, както на български, така и на други езици. Разбира се, за нас е ясно какво означава, че в България "не" може да значи "да" заради начина, по който кимаме. Знаете, че в България се кима и по двата начина за "да", така че това имаме предвид и в самия клип, че това е объркващо за чужденците. Моето мнение е, че светът е несправедлив към жените и сега се намираме в момента, когато това трябва да бъде преодоляно. Разбирам нейното притеснение и реакция, но мисля, че ако тя се постарае да разбере нашата култура, ще разбере, че няма повод за притеснение".
 
Актрисата Лорина Камбурова призна, че малко е шокирана. "Първо, това е клип за европредседателството, той не трябва да изразява по никакъв начин каквото и да е негативно мнение. И второ, ако съм мислела, че нещо такова ще излезе, с моя екип нямаше да направим такова нещо, че така да излезе. Като жена аз нямаше да участвам в този клип, ако има нещо, което ще ме обижда. Мислите ли, че щях да го допусна", попита риторично тя.

Всеки трети българин определя европредседателството ни като важна тема

Постът на  Карима Дели в Туитър предизвика остри реакции, най-вече от българи. Рая Ангелова я нарича: „Твърде чувствителна, твърде зле информирана, но за сметка на това с публично мнение.” Димитър Лилков казва, че подобни изявления всъщност вредят и подкопават кампанията срещу сексуалния тормоз. Петър Петров нарича  реакцията й импулсивна и без никакво познаване на културата.