Още един град в Северозападните територии на Канада беше принуден да се евакуира, защото силните ветрове и повишаващите се температури дадоха нов живот на огромни горски пожари, предаде АФП.

Заплахата за Хей Ривър, град с население около 4000 души, е толкова голяма, че дори на пожарникарите и работниците от първа необходимост е наредено да напуснат, съобщиха властите.

Администрацията на територията нареди на всички, които все още се намират в града, да се отправят към местното летище и да очакват инструкции.

"Всеки, който остане в Хей Ривър, прави това на свой риск", се казва в изявление на правителството. "Няма да има налични аварийни служби или реакция".

На този етап около две трети от цялото население на Северозападните територии - обширен, но слабо населен район - е евакуирано в съседните провинции, понякога на 2000 км.

Огненото бедствие: Каква е ситуацията с пожарите в Гърция

"Екстремните югозападни ветрове придвижиха пожара по-близо до града покрай магистралата, което принуди екипите и самолетите да се оттеглят и да се прегрупират на безопасно разстояние", заяви Шейн Томпсън, министър на околната среда на региона, наричайки ситуацията "много сериозна".

Екипите на пожарната се борят със стена от пламъци, дълга няколко километра, съобщиха властите.

Канада преживява най-тежкия сезон на горски пожари в историята си, като голяма част от страната е засегната от високи температури и сериозна суша.

Към момента е изгоряла обща площ от 15 милиона хектара (37 милиона акра) - площ, по-голяма от тази на Гърция. Това е повече от два пъти от предишния рекорд, а сезонът на горските пожари през 2023 г. все още не е приключил.

Общо 200 000 души са били евакуирани, а пожарите са отнели живота на четирима души.

Експертите твърдят, че глобалното затопляне е влошило условията, които благоприятстват горските пожари.
БГНЕС