Франция горски пожари
Франция горски пожари / БТа
Все по-високите температури в Европа подклаждат горските пожари, а здравните власти в редица страни днес издадоха предупреждения за опасни горещини, пише Ройтерс. 

Пожарите в Турция наложиха затварянето на Дарданелите за корабоплаване.

Ветровете в Гърция допълнително разпалват огнената стихия, която вече доведе до смъртта на 20 души.

Френската национална метеорологична служба съобщи, че през втората половина на този месец са измерени най-високите средни температури от 1947 г., когато започва да се води статистика.

Очаква се в някои райони на Южна Франция температурите да достигнат до 42 градуса по Целзий.
 
Френската компания Е Де Еф предупреди, че има недостиг на вода за охлаждане в атомната централа "Сент Албан", разположена на река Рона.  В последно време имаше подобни предупреждения и за други атомни централи.

Испания е засегната от четвърта топлинна вълна за това лято. Благотворителната фондация "Мандрина“, която предоставя храна и други стоки от първа необходимост на нуждаещите се, днес раздаваше и вентилатори.

Противопожарните служби на испанския остров Тенерифе успяха да овладеят горските пожари и разрешиха на около 8000 евакуирани да се завърнат по домовете си. 

Местните фермери обаче протестираха заради използването на вода за потушаване на пламъците, тъй като горещините доведоха до недостиг на този ресурс. Полицията съобщи за задържан 80-годишен мъж, който хвърлял камъни по хеликоптер, участващ в гасенето на пожарите. Действията му са принудили пилота да извърши аварийно кацане.

Италия предупреди за "извънредни условия", които според министерството на здравеопазването днес и утре могат да застрашат не само хората с влошено здраве, но и всички останали жители на 17 основни града, сред които Рим, Милано, Флоренция и Венеция. 
 
Николай Велев/БТА