/ Gulliver/Getty Images
Агенцията за авиационна безопасност на ЕС заяви във вторник, че затваря европейското въздушно пространство за самолетите Боинг 737 MAКС след двете фатални катастрофи на модела в рамките на пет месеца.
 
Разбилият се етиопски Боинг е последната версия на най-продавания пътнически самолет

"EASA реши да прекрати всички полетни операции на двата компрометирани модела", съобщи агенцията.

Още вчера етиопските авиолинии решиха техните самолети Боинг 737 MAКС да останат на земята до второ нареждане. Решението е взето след самолетната катастрофа с машина от този модел вчера сутринта в Етиопия.
 
Боинг отмениха представянето на новия си самолет

Етиопия, Китай и Индонезия спряха полетите с Боинг 737 МАКС 8 след катастрофата с такъв модел самолет в Етиопия. Разследващите намериха черната кутия, но причината за инцидента все още не е ясна.
 
Главното управление за гражданско въздухоплаване на ОАЕ забранява полетите на всички самолети Боинг 737 МАКС във въздушното си пространство като предпазна мярка, предаде Ройтерс. Руската авиокомпания Ес 7 също временно преустановява полетите с Боинг 737 МАКС 8, предаде ТАСС.

Етиопия, Китай и Индонезия спряха полетите с Боинг 737 Макс 8 (ОБЗОР)

Aкциите на "Боинг" поевтиняха с над 12%. Възможно е това да е най-значителният им спад, след като терористи врязаха два самолета в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк Сити.

Междувременно се разбра, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разговарял по телефона с изпълнителния директор на Боинг Денис Милънбърг, предаде Ройтерс, като се позова на започнат източник. Тръмп и директорът на Боинг са обсъдили кризата, през която преминава американският авиоконструктор, отбелязва АФП по повод разговора.
 
737 МАКС е най-продаваният самолет на авиогиганта „Боинг”. Съединените щати първо обявиха, че 737 МАКС е сигурен. По-късно, под натиска на общественото мнение казаха, че ще изискат от „Боинг” за направят промени в софтуера, управляващ машините. Компанията изказа съболезнования на загиналите, но допълни, че още не е ясно защо е паднал самолета в Етиопия и те стоят зад твърдението, че 737 МАКС е сигурен.

В неделя сутрин самолет „Боинг-737” превозващ 157 човека, включително и осемчленния екипаж се е разби в близост до етиопската столица Адис Абеба. Сред загиналите има граждани на 35 държави. „Боинг е дълбоко натъжен от катастрофата на Етиопските авиолинии. Основната ни задача сега е да подкрепим клиентите си”, каза говорител на компанията.
БТА, БГНЕС