/ БГНЕС
Етиопия, Китай и Индонезия спряха полетите с Боинг 737 Макс 8
100949
Етиопия, Китай и Индонезия спряха полетите с Боинг 737 Макс 8
  • Етиопия, Китай и Индонезия спряха полетите с Боинг 737 Макс 8
Етиопия, Китай и Индонезия спряха полетите с Боинг 737 Макс 8 след катастрофата с такъв модел самолет в Етиопия, при която загинаха всички 157 души на борда. Разследващите намериха черната кутия, но причината за инцидента все още не е ясна.
 
Aкциите на "Боинг" поевтиняха с над 12 процента. Възможно е това да е най-значителният им спад, след като терористи врязаха два самолета в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк Сити.

Етиопските авиолинии спират полетите на със самолети Boeing 737 МAX 8

Самолетът от Адис Абеба до столицата на Кения Найроби се разби минути след излитането си. Машината, която се използва от едва няколко месеца, падна близо до град Бишофту, на 60 километра югоизточно от етиопската столица. Няма българи сред загиналите, съобщи Министерството на външните работи.
 
Сред загиналите 157 души е имало граждани на 30 държави, като повечето са пътували за събитие на ООН в Найроби. Синът на един от загиналите пътници разказа пред БиБиСи, че е в шок.

Китай забрани на компаниите за въздушен транспорт да използват самолети Boeing 737
 
„Поговорихме си и хапнахме заедно, влязохме в няколко магазина и той дори ми каза, че когато пристигне в Найроби около 11 часа, ще ми се обади, за да ми каже, че е кацнал благополучно. Събудих се и погледнах телефона си, за да проверя, дали имам съобщение от него, че е пристигнал в Адис Абеба, а първото нещо, което видях, беше новината, че самолет на Етиопските авиолинии се е разбил близо до Адис Абеба“, сподели той.
 
Боинг 737 Макс 8 се използва за комерсиални полети от 2017 година. Катастрофиралата машина една от шест такива модели, поръчани от Етиопските авиолинии като част от разрастването им.

Разбилият се етиопски Боинг е последната версия на най-продавания пътнически самолет
 
Това е вторият инцидент със 737 Макс 8 след катастрофата в Индонезия миналия октомври, при която загинаха 189 души. Тогава разследващите заявиха, че пилотите изглежда се затрудняват с нова автоматична система, която предотвратява прекомерно вдигане на носа при излитане. И при случая в Индонезия почти чисто нов самолет се разби минути след излитането си.
 
Американската компания "Боинг" отложи официалното представяне на новия си самолет, планирано за 13 март. Обяви, че ще окаже техническа подкрепа на Етиопия за установяване на причините за катастрофата.