/ iStock/Getty Images
 ЕС запазва пълната си подкрепа за споразумението по ядрената програма на Иран, съобщи върховният представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Президентът на САЩ наложи нови санкции на Иран (ВИДЕО)

С голяма загриженост научаваме последните изявления от Техеран, свързани със споразумението, допълва Могерини. Оставаме изцяло обвързани със запазването и пълното прилагане на споразумението, което е ключово постижение в световните усилия срещу разпространението на ядрено оръжие и с водещо значение за общата сигурност, добавя тя.
ЕС призовава Иран да продължи да спазва споразумението изцяло, както досега, и да се въздържа от стъпки, които биха довели до влошаване на обстановката.

Тръмп заплаши Иран с нови, по-строги санкции

ядрено оръжие
ThinkStock/Getty Images


Отхвърляме всякакви ултиматуми и ще оценим прилагането на договореностите от страна на Иран на основата на действията.
Припомняме ролята на Международната агенция за атомна енергия, която следи и проверява приложението на поетите от Иран задължения, се посочва в изявлението на Могерини.

Иран е изпратил писма за частичното си оттегляне от ядрената сделка

Тя изразява съжаление от възобновяването на санкциите срещу Техеран от страна на САЩ и оттеглянето на Вашингтон от споразумението. Решени сме да продължим усилията за осигуряване на законна търговия с Иран, заявява Могерини. Тя призовава държавите, които не са част от споразумението с Техеран, да се въздържат от действия, които биха ограничили възможностите на страните, подписали споразумението, да изпълняват поетите с договора задължения. 
БТА