ЕС: Споразумението с Турция за мигрантите работи, но реадмисиите са редки
ЕС: Споразумението с Турция за мигрантите работи, но реадмисиите са редки / БГНЕС, архив

От април 2016 г. само около 700 пристигнали в Гърция незаконни имигранти са били върнати в Турция, но сътрудничеството с турските власти работи добре, заяви във Варшава директорът на граничната агенция на ЕС Фронтекс Фабрис Леджери, цитиран от АФП.

Сключеното на 20 март 2016 г. споразумение между ЕС и Анкара предвижда всички пристигащи в Гърция мигранти да бъдат връщани в Турция. В замяна на това ЕС трябва да изплаща значителна финансова помощ и се ангажира за всеки върнат сириец да пренастани друг сириец от Турция в някоя страна членка.

Меркел: Затварянето на балканския маршрут не реши бежанския въпрос

"Установихме драстичен спад в броя на пристигащите. През февруари 2016 г. на гръцките острови пристигаха до 2500 души на ден. Днес имаме под 100 души на ден", заяви Леджери в рамките на тридневна среща на европейската брегова охрана и други институции и органи за защита на морските граници.

Фронтекс, чието седалище е във Варшава, е участвала в над 700 реадмисии от април 2016 г., добави той. Според данни на Европейската комисия към 4 ноември 721 души са били върнати в Турция съгласно това споразумение, от общо около 20 000 пристигнали след влизането му в сила. Към днешна дата, според гръцките власти, на близките до Турция гръцки острови все още има 16 256 бежанци и мигранти, повечето от които са пристигнали след 20 март.

Най-обективен е страхът, че бежанците ще нарушат бита ни, сочи анализ

Според гръцкото министерство за защита на гражданите други 260 души доброволно са се завърнали в родната си страна след влизането в сила на споразумението.

"Този брой може да изглежда скромен, но той е свързан с продължителността на процедурите по даване на убежище в Гърция. Това показва, че в Гърция и от страна на ЕС има стремеж към даване на достъп до убежище и гарантиране на основните права на мигрантите", отбеляза Леджери.

Източник: БТА