Дезинформация около COVID-19
Дезинформация около COVID-19 / iStock/Getty Images
Специалните служби на Русия и Китай участват в създаването и разпространението на дезинформация, свързана с пандемията от COVID-19. Това се посочва в доклад на ЕС, който ще бъде представен в четвъртък, съобщиха запознати със съдържанието източници.

Те отбелязаха, че много често съобщенията са на езика на източника, но посланията проникват в ЕС и са засечени в България, Гърция, Литва, Италия и други страни. По техните думи целта на тези действия (умишлени, целенасочени и съгласувани), е да бъде отвлечен разговорът в обществото и да бъде изкривена информационната среда по въпроси като сигурността на ваксините и произхода на болестта.

Източниците дадоха примери със съучастие на руски дипломати и близки до властите в Москва и Пекин медии, които разпространяват лъжи. Според тях такова например е твърдението, че Европейската агенция по лекарствата умишлено бави оценката на руската ваксина Спутник V

Докладът сочи, че целта на дезинформацията е да подсили съществуващите спорове в обществото и да наложи теми, чието обсъждане не възниква по естествен път. Друга цел е да бъде обезсърчен общественият разговор по отделни въпроси, включително за качествената журналистика.
БТА