Литвиненко отровен от руските специални служби?
Литвиненко отровен от руските специални служби? / netinfo

Алекс Голдфарб – човекът, който прочете предсмъртното писмо на Литвиненко, диктувано му от самия него. Той е говорител на семейството на Литвиненко. Голдфард е най-близкият човек на милиардера Борис Березовски – шеф на създадения с парите на олигарха Международен фонд за граждански свободи.

Какво ви кара да мислите, че Александър Литвиненко е бил отровен от руските специални служби? Имате ли конкретни доказателства за това твърдение?

Доказателството е, че радиоактивната следа води до Москва и със сигурност е донесена от Москва от един от руснаците, с които Литвиненко се е срещнал в Лондон. Това е потвърдено и от германската полиция. Освен това Литвиненко беше може би номер едно в списъка на най-омразните за руските специални служби личности. Срещу него имаше много заплахи и предупреждения, че може да бъде мишена.

Заплахи, идващи от кого?

Г-н Трепашкин го предупреди, че в руската федерална служба за сигурност е формирана специална група, чиято цел е Литвиненко. Или пък списъкът, който му даде Скарамела. Това обаче са само малки примери. Много сигнали дойдоха от директните изявления на руските висши ръководители, които твърдяха, че хората, протектирани от британците в Лондон, включително Закаев и Березовски, с когото Литвиненко беше много близък сътрудник, са в списъка на издирваните от Русия. Руското правителство и парламента дадоха на службите за сигурност разрешение да убиват преди няколко месеца, с приемането на специален закон, с който се разрешава да бъдат под прицел и да бъдат елиминирани враговете на режима в чужбина. Това, заедно с факта, че полоният е донесен от Москва, за мен е достатъчен повод да подозирам руските тайни служби. Разбира се, директните доказателства са нещо, което има тежест в съда, и британското правителство трябва да ги открие.

Кои са останалите потенциални жертви в списъка на Москва?

Най-вече хора, които живеят в Русия и са критични към режима. Към момента, мисля, г-н Трепашкин. Много се безпокоя за живота му, защото той може да умре в затвора и никой не знае какво ще се случи. Мисля, че Ходорковски е потенциална жертва, защото в момента, в който излезе от затвора, ще стане изключително важна политическа фигура в Русия, и затова ще е напълно естествено за този режим да го елиминира, загрижен съм и за двамата свидетели или заподозрени – Луговой и Ковтун, които сега са в ръцете на руското правителство, което ги крие в болница и които може да изчезнат, защото биха могли да проговорят. Има много политически фигури в Русия, и журналисти, които са много изплашени. Що се отнася до намиращите се в чужбина, основна цел на Русия са Березовски и Закаев.

Какво ви каза Литвиненко, когато писахте предсмъртното му писмо? Каза ли ви нещо, което не е написано в него?

Той ми издиктува писмото, аз си водех бележки, тъй като той не можеше да пише. На следващия ден му занесох писмо, написано на основата на това, което той ми каза, и му го прочетох, а той го подписа, макар че му беше трудно, в присъствието на двама души – съпругата му Марина и друг независим човек, чието име няма да посоча, но което полицията знае. Оригиналът на това писмо, разбира се, е взет от Скотланд Ярд, защото при тях са всички доказателства, свързани с Александър.

Появиха се твърдения, че Литвиненко се е опитвал да изнудва олигарси или че дори е възможно Борис Березвоски да стои зад убийството му. До каква степен е възможно тези твърдения да са верни?

Борис Березовски престана да е олигарх преди 6 години, когато избяга от Русия. Както Ходорковски вече не е олигарх, а затворник. Истинските олигарси в Русия, като знаете, са хората, които контролират и петрола, и газа и алуминия, и други, които са от същия клуб като г-н Путин. Затова е много трудно да се каже къде започва работата срещу Путин и олигарсите. В този смисъл, Березовски, разбира се, работи срещу руския режим, което е класическа олигархия. Това е едната страна на нещата. Второ – идеята, че Березовски, който не е олигарх, а лидер на политическата опозиция в Лондон, има нещо общо с това, е напълно абсурдна и е част от кампанията на Кремъл да пренасочи вината, което вероятно би могло да се вземе насериозно, ако не беше открит полоният. А полоният е нещо, което не е достъпно нито за Березовски, нито за която и да е частна групировка, а единствено за някого, който има директна връзка с руското правителство. Ако производството на полоний не се контролираше от руското правителство, би било още по-плашещо, защото това е перфектното вещество за производство на мръсни бомби.

Какво пише в писмата със съвети към Литвиненко, които дадохте на Скотланд Ярд?

Дадох на Скотланд Ярд оригинала от изявлението на Литвиненко, и това е единственото нещо, което дадох на Скотланд Ярд. Ако имате предвид писмото на г-н Скарамела, не съм аз, това е различна история. Марио Скарамела му е дал определено писмо, но аз нямам нищо общо с това.

Как според вас е било извършено отравянето? Кой е физическият убиец на Литвиненко?

Към момента не знам кой е физическият убиец, единствено съдът може да го установи. Според мен обаче основните заподозрени са тримата руснаци, които дойдоха да видят Литвиненко в хотел „Милениум” – Луговой, Ковтун и Соколенко. И тримата са бивши служители на руските федерални служби, които отровиха половин Лондон и Германия, и самолетите, с полониум.

Ако вините Москва за отравянето, защо мислите, че това се случва в точно този момент – Литвиненко живееше във Великобритания 6 години и през цялото време е критикувал режима в Москва?

Не знам. Трябва да попитате тях. Например, защо убиха Политковская, или защо направиха други неща. Аз бих могъл само да предполагам. На първо място законът, който беше приет преди едва 6 или 7 месеца и който разрешава на руските служби за сигурност да извършват убийства в чужбина, което прави нещата напълно законни. Те дори не трябва да искат разрешение от политическото ръководство да го направят. На второ място, струва ми се, че ако са го направили, със сигурност са били насърчени от новата ситуация с петрола и газа, може би това по някакъв начин е свързано с борбата за последователност, която тече в Кремъл, между отделните фракции. Не знам, да ви кажа честно. Просто налучквам.

Литвиненко знаеше ли тайни на КГБ и Москва, които са свързани с България?

Не знам какво е знаел, защото не мисля, че е убит заради тайни. Мисля, че беше убит за това, което е казвал, а не за това, което е знаел и не е казвал. И заради факта, че от всички врагове на настоящия режим той вероятно е бил един от онези, когото тайните служби са смятали за предател. Истината е, че хора като Березвоски са били врагове за руските тайни служби от самото начало. Но Литвиненко те са смятали за някого, който е бил един от тях и след това им е изменил. Би могло това да е причината.

Какво мислите за твърдението на Егор Гайдар, според когото зад неговото отравяне стоят сили, които биха искали да навредят на Москва, защото това да бъдат убити двама толкова известни руснаци по никакъв начин не говори добре?

Гайдар е напълно безобидна личност. Второ – знам, че няма причини да се смята, че е бил отровен, ако се вярва на ирландските лекари, които са го лекували. На трето място – в момента Гайдар е много значим политик от страна на либералите и реформаторите, но в момента е напълно странична фигура. Затова не виждам никаква връзка между Гайдар и убийството на Литвиненко.