Русия вече договаря продажбата на своята ваксина в чужбина
Русия вече договаря продажбата на своята ваксина в чужбина / IStock
Дипломат №1 на Европейския съюз Хосеп Борел заяви днес, че руските обществени медии разпространяват невярна информация за европейските и американските ваксини срещу COVID-19 в страни, където Русия иска да продаде собствената си ваксина срещу коронавируса, съобщи Ройтерс.

„Западните разработчици на ваксини са открито подигравани в многоезичните руски медии, които са контролирани от държавата, което в някои случаи доведе до абсурдни твърдения, че ваксините ще превърнат хората в маймуни“, каза Хосеп Борел в публикация в блог.

„Подобни разкази очевидно са насочени към страни, в които Русия иска да продаде собствената си ваксина „Спутник V“, добави Борел, като отбеляза, че тези действия застрашават общественото здраве на фона на пандемията COVID-19. Той не даде конкретни примери.

Москва многократно отрече тези обвинения и от своя страна твърди, че „Спутник V“ е обект на кампания за дезинформация, подкрепена от чужбина.

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), който отговаря за пускането на пазара на ваксината в чужбина, не отговори веднага на молбата за коментар на изявлението на Борел.

Когато фармацевтичната компания AstraZeneca, разработила съвместно с Оксфордския университет своя ваксина, спря клиничните тестове през септември поради необяснимо тогава заболяване на доброволец, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че „Спутник V“ бил по-надежден, тъй като се основава на аденовирус, открит у хората, докато британският препарат е „маймунска ваксина“.

Изпитанията на ваксината, която използва биоинженерна версия на безвреден вирус на обикновена настинка, открит в шимпанзетата, за да инструктира човешките клетки да произвеждат антигени, бяха възобновени във Великобритания до дни след получаване на зелена светлина от надзорните органи.

Миналата седмица Русия изпрати първата си партида ваксина срещу коронавирус в Аржентина като част от сделка за 10 милиона дози. Има подписани сделки за доставка с редица други страни от Латинска Америка и Азия. Руската ваксина струва по-малко от 20 долара на човек за необходимите две дози.

Превод и редакция: DarikNews