/ iStock/Getty Images
Да се засили сътрудничеството между страните от Западните Балкани в областта на миграцията и управлението на границите. Това препоръчаха на днешния съвет министрите на външните работи на държавите-членки на ЕС, съобщи МИА.

Столтенберг: НАТО продължава да подкрепя Западните Балкани и диалога Белград-Прищина

Държавите от Евросъюза трябва да продължат подкрепата си към страните от Западните Балкани в областта на подобряването на системите за предоставяне на убежище, ефективната борба с организираната престъпност и тероризма,
както и за подобряването капацитета за борба с дезинформацията, хибридните и кибератаки.

Укрепването на оперативното сътрудничество между региона и ЕС следва да включва и развитие на системата за обмен на информация и сътрудничество със съответните структури в ЕС.

Захариева: Добросъседските отношения са ключови за напредъка на Западните Балкани към ЕС

Европейският съюз очаква държавите от региона да подобрят системата за контрол по границите, по-специално по отношение на нелегалната миграция. Препоръчва се страните от Западните Балкани да продължат синхронизирането на своето законодателство в областта на миграцията и предоставянето на убежище с европейското.

Това означава по-конкретно регистрация на влезлите на територията на една държава лица и укрепване капацитета на приемните центрове за бежанци и мигранти. Очаква се подобряване на сътрудничеството при репатрирането на граждани от балканските държави, на които ЕС е отказал бежански статут или международна закрила.
БГНЕС