/ iStock/Getty Images
Причина за това е настояването на Анкара за решение на кипърския въпрос с две държави
Не може да се установи позитивен дневен ред в отношенията на Европейския съюз с Турция, докато Анкара настоява за решение на кипърския въпрос чрез две държави. Това казва в интервю за "Катимерини" президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис.

Той оставя отворена възможността Кипър да упражни правото си на вето в Европейския съвет за разширяването на митническия съюз с Турция. Анастасиадис вече е изпратил писма до лидерите на страните членки на ЕС, в което ги информира за "претенциите на Турция за решение с (две) държави и допълва, че с подобни позиции "не мисля, че може да се дискутира или да се вземе решение за позитивен ред в отношенията Турция-ЕС".

В интервюто си Анастасиадис говори за децентрализирана федерация като възможно решение и определя като неприемливи британските позиции, представени на срещата в Женева. Кипърският президент не смята провеждането на втора неформална петстранна среща за сигурно и подчертава, че е необходима голяма подготовка.

"Туризмът е готов да приветства долара", пише икономическото издание "Нафтемборики". Според вестника гръцкият туристически сектор през тази година разчита много на американските туристи. Фактори в бранша споделят, че търсенето е увеличено през тази година от стнара на американските туристи, които имат намерение да пътуват в чужбина.

"Вима" пише, че премиерът Кириакос Мицотакис има амбицията да превърне плана за реформи "Гърция 2.0" и средствата от европейския Фонд за възстановяване и устойчивост в лост за политическа трансформация вътре в управляващата партия Нова демокрация. След края на кризата с пандемията и със завръщането към икономическата и социалната активност вниманието на Мицотакис и на сътрудниците му се връща към политическия дневен ред, който ще оформи новото политическо лице на партията на фона на промяната на съотношенията на политическата сцена.

"Контра нюз" пък спекулира, че пред Мицотакис стои дилемата дали да пристъпи към реформа на Нова демокрация или да се ориентира към предсрочни избори. Според вестника в ръцете на премиера са две различни предложения, които идват от близките му сътрудници, и той още не е решил кое от двете да възприеме.
БТА