/ БГНЕС
Европейският парламент прие призив ЕС да наложи санкции на участвалите в принудителното приземяване на самолет на Rayanair в Минск на 23 май и в задържането на Роман Протасевич и София Сапега.

С голямо мнозинство ЕП осъжда "държавния тероризъм" и призовава за незабавно и безусловно освобождаване на Протасевич, Сапега и всички други политически затворници в Беларус. Евродепутатите настояват ЕС да наложи санкциите възможно най-скоро.

Държавите от ЕС трябва също да пристъпят незабавно към изготвянето на санкции срещу участниците или съучастниците в измамите при президентските избори в страната миналата година и последвалите нарушения на правата на човека. Прокурори, съдии и служители на правоприлагащите власти, свързани с репресиите, трябва да бъдат включени в списъка със санкции, както и лица, работещи за режима в областта на пропагандата, медиите, дезинформацията, като например Марат Марков, който на 2 юни интервюира Роман Протасевич по държавната телевизия ONT, се отбелязва в призива.

Според ЕП санкциите трябва да засегнат петрола, торовете, стоманата и обработката на дървесина. Евродепутатите настояват финансовата подкрепа за режима да бъде прекратена и да бъдат отказани нови кредити за банките в страната. Европейските финансови институции трябва да не придобиват облигации или други финансови инструменти от правителството на Беларус, се посочва в призива.

По мнение на ЕП Беларус трябва временно да отпадне от участие в международни спортни организации и събития, включително европейски и световни първенства, както и Олимпийските игри в Токио. ЕП настоява УЕФА да отнеме правата на беларуската държавна телевизия TVR за излъчване на "Евро 2020" и да ги предостави безплатно на независимата телевизия "Белсат".
БТА