/ iStock/Getty Images
Представителите на страните от ЕС приеха план, забраняващ на беларуските авиокомпании да прелитат над територията на съюза или да кацат на европейски летища, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Решението на ЕС е част от планираните наказателни мерки срещу Минск в отговор на решението на беларуските власти да изпратят на 23 май боен самолет, за да принуди полет на "Райънеър" да кацне в беларуската столица. На борда му се намираше опозиционният журналист Роман Протасевич, който беше арестуван заедно с приятелката, руската гражданка София Сапега.

Lufthansa удължи спирането на полетите над Беларус

Решението ще влезе в сила на 4 юни в 22:00 ч. по Гринуич.

ЕС препоръчва на европейските авиокомпании да избягват да прелитат над Беларус, но забраната не е правно обвързваща. В сряда агенцията на ЕС по безопасността на гражданската авиация издаде директива, според която европейските самолети трябва да избягват прелитането през беларуското въздушно пространство освен при извънредна ситуация.

Забраниха на гражданите на Беларус да напускат страната си по суша

Беларуската авиокомпания Белавиа извършва полети до около 20 летища в Европа. Спазването на забраната ще е работа на националните правителства, много от които са и членове на НАТО.

Освен това ЕС подготвя серии от санкции срещу физически и юридически лица, замесени в отклоняването на полета на "Райънеър" или репресиите срещу опозицията. Обсъждат се икономически санкции срещу ключови сектори от беларуската икономика.
БТА