самолет
самолет / iStock/Getty Images
Отклоняването на пътническия самолет на ирландската авиокомпания RyanАir от страна на Беларус на 23 май е държавно пиратство, заяви еврокомисарят Тиери Бретон, цитиран от Франс прес.

Бретон каза, че "това е неприемлив инцидент", след като се срещна в Литва с пътници от въпросния полет. "Извършено беше не само отклоняване на европейски самолет с европейски пътници, но и бяха нарушени европейските ценности, а ние няма да толерираме това", даде да се разбере еврокомисарят по вътрешния пазар.

Самолетът, изпълнявал полет от Атина до Вилнюс, беше принуден да кацне в Минск на 23 май, където бяха арестувани пътуващите с него беларуски журналист дисидент Роман Протасевич и приятелката му, рускинята София Сапега. Случаят предизвика възмущението на международната общност, отбелязва АФП.

Готвят национална стачка в Беларус заради ареста на журналиста Роман Протасевич

Това беше посегателство срещу Европа и "ние няма да оставим това безнаказано", подчерта Бретон. Той увери, че ЕС работи по подготовката на допълнителни икономически санкции срещу Беларус.

При посещение в Естония беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска обсъди с президентката Керсти Калюлайд евентуалното налагане от ЕС на санкции срещу Беларус.

На съвместната им пресконференция Тихановска каза, че президентът Александър Лукашенко е повел "Беларус по пътя към самоунищожението, от желание за власт и за лична слава". "Неговият режим вече е заплаха за европейската и регионална сигурност", добави тя.
БТА