/ БГНЕС, архив
ЕП призна двойния стандарт при храните
98797
ЕП призна двойния стандарт при храните
  • ЕП призна двойния стандарт при храните
Двойното качество при храните да се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот,  решиха евродепутатите. С приетия днес доклад Европейският парламент признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. До края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика.

ЕК одобри българската програма за борба с двойния стандарт при храните

Как най-често подвеждат търговците при обявяване на промоции?
Thinkstock/Getty Images

Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, закупени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав. Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България. Резултатът – потребителите често са подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, защото критериите са различни.
 
Днес ЕП официално призна, че двоен стандарт за различните страни има и че използването му от производителите трябва да бъде спряно. С 464 гласа „за”, 58  „против” и 127 въздържали се, депутатите гласуваха доклад, с който предлагат практиката да бъде призната за нелоялна, а фирмите нарушители да бъдат санкционирани, обясни евродепутатът от БСП Момчил Неков.

Храните в Западна и Източна Европа се различавали не по качество, а по вкус

супермаркет
gettyimages.com

"Най-важните изводи от целия доклад, който беше приет - до края на 2018 г. трябва да приключат всички анализи, за да може най-късно в началото на 2019 г. да се премине към промяна на законодателството, а именно директива, която ще признава двойното качество при храните като нелоялна търговска практика и фирми, които произвеждат такива продукти, ще бъдат глобявани с 4% от годишния оборот на самата компания", посочи Неков.
 
След решението на ЕП, че продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз, на ход е ЕК, която трябва да предложи законодателство, за да бъде премахнато двойното качество.

Манолова предлага европейски орган да следи за двоен стандарт при храните