/ ThinkStock/Getty Images
Експериментът за продължителна изолация „Сириус” (Scientific Internatiomal Research In Unique Terrestrial Station) ще стартира на 1 март 2019 г., предаде ТАСС. Агенцията цитира съобщение на главния мениджър на проекта Марк Белаковски.
 
Жените се представиха по-добре от мъжете в експеримента СИРИУС

По-рано се предвиждаше експериментът да започне в края на месец януари следващата година.
 

„Планираме от 15 януари да започнат предварителните изследвания, като ще стартира 10-дневна изолация. А от 1 март екипажът на експедицията ще влезе в Наземния експериментален комплекс за 4-месечна изолация. Възможни са още някои отлагания, но това ще е в рамките само на ден-два”, заяви Белаковски.
 
Как се отразяват на човека 340 дни в Космоса?

Подготовката на експеримента върви по график. През януари е предвидено техническо изследване, за да бъдат проверени системите на комплекса. Ще бъдат проведени и няколко опита.
 
Програмата „Сириус” се реализира в рамките на подготовката за пътувания в далечния космос. Тя ще помогне в работата на астронавтите от окололунната орбитална станция „Deep Space Gateway”, за чието създаване се договориха миналия септември представителите на „Роскосмос” и НАСА.
 

По-рано стана известно, че руският космонавт Евгений Тарелкин се е съгласил да участва в проекта с 4-месечната изолация. Той ще бъде командир на екипажа, съставен от шестима участници.
БТА