/ Thinkstock/Getty Images
Учени от лондонски университет посочиха коя е главната опасност, дебнеща астронавтите - това не е смъртоносната космическа радиация, а микроорганизмите на борда на космическите кораби и станции, съобщи в."Гардиън".
 
Според британските специалисти на Земята бактериите не предизвикват такива проблеми, както в космоса. Това се дължи на различната среда.

Роскосмос допуска: може да има следи от извънземен живот по повърхността на МКС
 
Учените доказаха, че в космическото пространство активността на имунната система на екипажите се снижава. При това редица бактерии си изработват силна устойчивост към антибиотиците.

Земята попадна в категорията "токсична планета"
 
Според получените резултати от експеримента "Марс -500" през 2010-2015 година се оказва, че микроорганизмите, които се развиват на космическите кораби, могат да бъдат много опасни за покорителите на космоса.

НАСА откри създадена от човека бариера около Земята
 
Астронавтите могат да се заразят помежду си, а самите бактерии намират добра среда на обитание във въздуха и по повърхностите на космическите кораби.
 
Изданието напомни, че в продължение на 520 дни протече експеримент, при който шестима членове на екипаж бяха затворени в модел на космически кораб с обща площ 180 квадратни метра.
БТА