ЕК разкритикува Румъния в доклада, но не й наложи санкции
ЕК разкритикува Румъния в доклада, но не й наложи санкции / netinfo

Борбата с корупцията в Румъния трябва да бъде деполитизирана, а Букурещ трябва да поеме твърд ангажимент в борбата срещу корупцията на високо ниво, посочва докладът на ЕК за правосъдието в Румъния. Същевременно Румъния трябва да създаде достъпна и адекватна система, за да предложи на гражданите си възможността да се информират във връзка със случаите на корупция. Документът показва, че мерките, които са могли да бъдат предприети за подобряване на решаването на корупционните случаи, са били отложени, или въобще не са започнали, или пък не са постигнали реален напредък.

Докладът показва, че прокуратурата и Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) са постигнали добри резултати по отношение на разглеждането на делата и са започнали процедури по разследване на няколко случая, в които са замесени бивши министри и членове на парламента. Все пак, в някои случаи усилията НДБК са били възпрепятствани, тъй като парламентът не е препоръчал започването на съдебни процедури. "Макар че НДБК продължава да показва положителни резултати в започването на следствени процеси по случаите на корупция на високо ниво, съдебните присъди остават леки и лишени от последствия", показва докладът.

Същевременно докладът посочва, че спешни законодателни предложения, каквито са новият Наказателен и процесуален кодекс, както и антикорупционните мерки, не се радват на достатъчно солидна подкрепа от страна на правителството.

Румъния направи през първата половина на 2008 г. важна крачка чрез създаването на Националната агенция по прозрачността (НАП), но тя трябва да докаже, че може да наблюдава финансовите потоци, да разкрива и санкционира недоказано имущество, да регламентира конфликтите на интереси, показва докладът на ЕК за правосъдната реформа в Румъния. През първите шест месеца след междинния доклад от февруари НАП е набрала основния си персонал и е започнала да разследва някои случаи, но е твърде рано да се оценят обективно резултатите от дейността й.

Докладът посочва също, че в последно време са предприети мерки за подобряване на качеството на обществените услуги, като по този начин се намаляват възможностите за корупция на локално ниво. През юни 2008 г. беше приета национална стратегия за борба с корупцията в местната публична администрация.

Документът споменава, че са предприети кампании за запознаване на населението с проблемите на корупцията. Все пак, в някои сфери като здравеопазването, където има ясни индикации за корупция в епидемични размери, са взети недостатъчни мерки.

Институционалните и процедурни изменения, извършени през последните години в румънската съдебна система, започнаха да дават първите резултати, които обаче все още са слаби, за това механизмът за проверка и сътрудничество трябва да бъде запазен за известно време, показва докладът на ЕК за реформата в правосъдната система в Румъния. Документът показва, че от приемането през февруари на последния междинен доклад, Румъния е ускорила усилията си и въпреки периода на политически полемики, правителството е успяло да възстанови ритъма на реформата и относителната стабилност в институционалната и законова рамка за борбата с корупцията.

По отношение на съдебната система Върховният съвет на магистратурата (ВСМ), в качеството си на гарант на независимостта на тази система, е получил необходимите финансови и човешки ресурси, които да му позволят да поеме основните отговорности в съдебната реформа. Докладът показва, че след период на нестабилност Румъния е поела отново ангажимента си по отношение на съдебната реформа, която беше стартирана, макар че успехите в напредъка са неравномерни. Подобрява се състоянието на човешките ресурси в съдебната система, но въпреки това има тежка и хронична криза за персонал в Прокуратурата към Върховния касационен съд.

Министърът на вътрешните работи на Румъния Кристиан Давид заяви, че докладът на ЕК показва елементите на напредъка, постигнат от министерството на вътрешните работи и административната реформа в борбата с корупцията, като споменава в този смисъл приемането на националната стратегия за борба с корупцията в местната публична администрация. Той посочи също прогреса в премахването на бюрокрацията и намаляване на времето за издаване на документи като паспорт, шофьорска книжка, свидетелство за съдимост, което намалява и възможностите за корупция на местно ниво.

Румънският министър на правосъдието Каталин Предою определи представения днес в Брюксел доклад на ЕК относно съдебната реформа в Румъния като обективен, уравновесен и реалистичен. Предою заяви по време на пресконференция, че експертите на ЕК са отразили и напредъка, постигнат от Румъния, което отдалечава вероятността за активиране на предпазна клауза. Според Предою има още серия проблеми в румънската правосъдна система, които се отнасят до доброто функциониране на правосъдието и борбата с корупцията. Той подчерта, че е готов да продължи сътрудничеството с другите институции и остава открит за диалог с гражданското общество.

Делегацията на румънските социалдемократи в Европейския парламент критикуваха в прессъобщение днес заключенията на доклада на ЕК за правосъдната реформа в Румъния, като заявиха, че според европейските експерти напредъкът в борбата с корупцията на високо ниво в Румъния се свежда до осъждането на няколко бивши високопоставени лица, обвинени в незначителни постъпки. Според социалдемократите фактът, че докладът хвали НДБК, а критикува съдиите и парламента, е "най-малкото странна визия от гледна точка на демократичния ред". "Не може да се гласува доверие на политически назначените прокурори, като същевременно се обвинява без доказателства съдебната власт, която във всяка демократична държава е гаранция на правовата държава".

Делегацията на СДП в ЕП същевременно отбелязва, че желанието на ЕК "да фиксира количествени и символистични критерии за измерване на борбата с корупцията, представлява на свой ред политизиране на тази борба". "Никой не казва, че в Румъния няма корупция, но инструментите, предложени от европейската бюрокрация, не доведоха до спиране на това явление, а до запазването му. ЕК настоява за неефективни решения, опитва се да замести румънското правосъдие и не отделя внимание на борбата срещу случаите на корупция", твърдят социалдемократите, които искат от Брюксел да прекрати актуалната система за наблюдение на Румъния. (БТА)