/ iStock/Getty Images
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта днес пред Световния икономически форум пряка връзка между измененията в околната среда и появата на нови болести.

Тя съобщи, че ЕК подготвя постоянна програма за биозащита, за да може ЕС да бъде готов за следващи пандемии, включително с търсенето на ваксини. Фон дер Лайен призова производителите на ваксини срещу Covid-19 да изпълнят сключените договори с ЕС и отбеляза, че европейският бюджет им е осигурил милиарди евро още преди техните препарати да получат одобрение.

Целта бе да допринесем за създаването на общочовешко благо, поясни тя. По нейните думи съвместните усилия в търсенето на ваксините са пример за бъдещето на международното сътрудничество.

Фон дер Лайен посочи, че пандемията е ускорила цифровизацията, но обърна внимание на тъмната страна на интернет и необходимостта за разширяване на законодателството в тази посока. Икономическите правила, по които се водят социалните медии, изяждат тъканта на нашето общество, фалшивите новини се разпространяват шест пъти по-бързо от истинските, допълни тя.

По нейните думи в днешния свят крайните мнения звучат най-силно, а похватите на онлайн платформите се отразяват на демокрацията, качеството на информацията и бизнеса. Трябва да можем да сдържаме огромната сила на големите онлайн дружества, призова Фон дер Лайен.

Независимо колко примамливо бе да се спре достъпът на Доналд Тръмп до Туитър, подобна сериозна намеса в свободата на изразяване не може да се основава само на решението на въпросната фирма. Трябва да има закон за подобни действия с толкова широки последици, добави тя.