/ iStock/Getty Images
Двете канадски провинции - Алберта и най-голямата Онтарио, обявиха, че спират да предлагат ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca като първа доза, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Над 157 млн. случая на COVID-19 от началото на пандемията

От Онтарио се позоваха на доказателства, според които рискът от образуване на кръвни съсиреци е по-висок от смятаното първоначално. В Алберта същата стъпка е предприета заради неяснота около доставките, а не от съображения за възможни странични ефекти.

В тази провинция обаче се наблюдава увеличение на случаите на COVID-19 напоследък. Официални лица в провинция Онтарио съобщиха, че грубо един на 60 000 души, които са били ваксинирани с AstraZeneca в провинцията, е развил усложнения, които включват кръвни съсиреци, придружени с ниско ниво на тромбоцитите.

ЕK няма да поднови договора с AstraZeneca за доставка на ваксини след юни

Става дума за общо осем случая. Регулаторни агенции и експертни групи в Канада, Австралия, Великобритания и Европа оценяваха по-рано този риск в границата един на 95 000 и един на 130 000.

В Канада три смъртни случая се свързват с ваксината на АстраЗенека, припомня агенция Ройтерс. Над 20 милиона дози различни ваксини са разпратени из страната, като 11,6 % от тях са на AstraZeneca.

Алтернативните ваксини на Pfizer и Moderna стават все по-достъпни в Канада, отбелязва агенцията.
БТА