ФБР
ФБР / Thinkstock/Getty Images
Доклад на Конгреса на САЩ твърди, че служители на Федералното бюро за разследване (ФБР) са проявили през 2016 г. пристрастност срещу президента Доналд Тръмп, по онова време кандидат за поста, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това обвинение е добре дошло за Тръмп, затънал в аферата с предполагаемия таен сговор между Русия и предизборния му щаб.

Има ли почтеност в решенията на министерството на правосъдието и ФБР?

Според доклада на сенатската комисия за вътрешна сигурност въпросните двама служители на ФБР, разследвали Хилари Клинтън, са си разменили близо 50 000 есемеса, показващи симпатии към тогавашната кандидатка на демократите за президентския пост. В съобщенията се говори за заплаха от страна на щаба на Тръмп.

Клинтън бе заподозряна, че е използвала частен сървър за получаване на поверителни документи по времето, когато е била държавен секретар на САЩ в периода 2009-2013 г.Това разследване на ФБР, което в крайна сметка я оневини, повлия сериозно за нейното поражение на президентските избори през ноември 2016 г., отбелязва Франс прес.

"НОВИТЕ ЕСЕМЕСИ НА ФБР СА БОМБА!", изрази задоволство в Туитър Тръмп.

Доналд Тръмп
БГНЕС

Тръмп разсекрети секретен документ, касаещ ФБР

Републиканците са взели на мушка ФБР, което обвиняват, че с всички средства иска да докаже, че Тръмп е бил избран благодарение на нередно руско вмешателство.

Според сенатската комисия, която е контролирана от Републиканската партия, есемесите навеждат също на мисълта, че бившият директор на ФБР Джеймс Коми е решил още през юли 2016 г. да не започва наказателно преследване срещу Хилари Клинтън, т. е. преди да я е разпитал, а тогавашният президент, демократът Барак Обама, може да е повлиял на разследването, като е искал да "знае всичко" за неговия ход.

През май Тръмп уволни Коми, но бе принуден да назначи специален прокурор - Робърт Мълър, който да разследва подозренията за таен сговор между предизборния му щаб и Русия.