Дипломацията с Триполи – мрежа от противоречия
Дипломацията с Триполи – мрежа от противоречия / netinfo

Противоречиви са съобщенията за дипломатическата активност около преместването на българските медицински сестри и лекаря Ашраф от Либия в България.

Френският президент Никола Саркози, от когото в последно време пристигат много добри новини за съдбата на медиците заяви, че преговорите са „много тежки” и не потвърди, че във вторник ще пътува за Либия.

Френски дипломат, запознат с преговорите около случая с българските медици в Либия, заяви, че основна пречка за уреждането му са парите, а не дипломатическите действия за нормализиране на отношенията с Триполи. Либийците настояват за повече пари, а ЕС отказва да изплати компенсации, които на практика биха означавали признаване на вината на медиците, отбелязва Ройтерс.

И френското онлайн издание Le Point.fr. съобщава, че миналата нощ преговорите са били спрени и не са успели да продължат заради проблем, свързан с финансовите компенсации на заразените със вируса на СПИН деца. Според източниците, сумата, която се очаква от Специалния фонд за Бенгази, създаден от Либия, все още не е на разположение. Това забавяне изглежда е последното препятствие за екстрадирането на медицинските сестри в тяхната страна. Източниците посочват, че сценарият е българските медицински сестри да бъдат върнати в София на борда на самолета на френския президент.

По-рано френските медии съобщиха, че има вероятност още в понеделник българските медици да отпътуват за Европа със съпругата на френския президент Никола Саркози. Първата дама на Франция и еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро – Валднер пристигнаха на изненадващо посещение в Триполи в неделя.

Посещението на Бенита Фереро-Валднер и Сесилия Саркози е част от усилията за освобождаването на петте български медицински сестри и палестинския лекар, се казва в официално съобщение на Европейската комисия. Визитата на еврокомисаря и първата дама на Франция е била уговорена в телефонен разговор между председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и президента Никола Саркози, посочва Райтерс.

По време на разговорите в Триполи с европейския комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер представители на либийското външно министерство са поставили съвсем конкретни искания към ЕС в замяна на освобождаването на българските медици и връщането им в родината, предаде Франс прес.

Либийските представители поискали пълно нормализиране на отношенията на Либия със страните от ЕС във всички области, както и гаранции за лечението на болните от СПИН либийски деца.

В ранния следобед Сесилия Саркози се срещна с дъщерята на Муамар Кадафи – Айша, която ръководи благотворителна организация, а по-късно и първата дама на Франция, и еврокомисарят Бенита Фереро-Валднер бяха приети от либийския лидер. Като се позова на официални либийски източници Франс прес съобщи, че френският президент Никола Саркози ще посети Джамахирията в сряда вечерта.

В Брюксел министърът на външните работи Ивайло Калфин коментира, че преговорите за освобождаването на българските медици би трябвало да приключат в понеделник. „Сега се намираме в стадий, в който решенията са чисто политически. Ако либийците покажат добра политическа воля, трансферът на българките ще се извърши много бързо”, каза Ивайло Калфин при пристигането си за заседанието на външните министри на държавите от ЕС.

„Стоим, чакаме и се надяваме!”. Такъв беше коментарът на д-р Здравко Георгиев по повод поредните надежди, че освобождаването на медиците ни от затвора „Джудейда” е въпрос на часове. Докторът, обаче, призна, че до този момент никой не е дошъл при тях и никой не им е казвал да тръгват и да се качват на самолета. В същото време стана ясно, че посолството ни в Триполи е в пълна готовност да помогне за експулсирането на медиците ни, ако това бъде договорено от европейските ни партньори.