/ БТА
Десетки хиляди се включиха вчера в протест "срещу полицейското насилие" в няколко френски града, включително в Париж, където трима полицаи бяха леко ранени при нападение срещу автомобила им, съобщи Франс прес.

По данни на френското вътрешно министерство, в протестите в цялата страна са участвали около 31 300 души (включително 9000 в Париж). а по данни на профсъюза Обща конфедерация на труда и радикалната лява "Непокорна Франция" - около 80 000 души, включително 15 000 в Париж.

Около сто синдиката, политически организации и други групи призоваха за тази демонстрация, която беше подкрепена и от 150 филмови дейци.

В столицата след спокойното начало се образува шествие от стотици лица с качулки, които изпочупиха прозорците на банкови клонове и хвърляха камъни по полицейски автомобил.

По данни на полицейската префектура колата, която била заседнала в задръстване, била атакувана "с железни пръти". Един от полицаите за кратко излязъл от автомобила с оръжие в ръка, за да държи демонстрантите на разстояние, показват няколко видеоклипа, публикувани в социалните мрежи, чиято автентичност е потвърдена от полицейски източник.

Други полицейски служители, които са пристигнали на помощ, са прекратили нападението.

Трима от четиримата полицаи в колата са леко ранени, съобщи пред медиите началникът на полицията Лоран Нунес. "В момента работим, за да се опитаме да идентифицираме извършителите на това нападение. Вече имаме трима души, за които се предполага, че са замесени в тези действия, които са арестувани", допълни той.

Според доклад, публикуван по-късно вечерта от Министерството на вътрешните работи, в цяла Франция са арестувани общо шест души.
Асен Георгиев/БТА