Десет души загинаха, 27 бяха ранени при експлозия в Мианма
Десет души загинаха, 27 бяха ранени при експлозия в Мианма / снимка: БГНЕС, архив

Най-малко 10 души бяха убити и 27 ранени при експлозия на бомба в столицата на северния щат Качин в Мианма, на границата с Китай, съобщиха местни източници, цитирани от Ройтерс.

Експлозията е станала снощи в град Миткинар и е предизвикала пожар в три къщи. Сред загиналите има девет ученици от дом за сираци и дете, заявиха местни жители. Засега не е ясно защо мишена на взрива са били домове за сираци и кой стои зад бомбения атентат.

Очакваното днес освобождаване на политически затворници в Мианма бе отложено след среща на висши представители на режима, съобщиха официални източници, цитирани от АФП. „Не сме получили нито заповед, нито инструкция от нашите лидери”, заяви представител, който пожела да запази анонимност. Решението на Националния съвет за отбрана и сигурност бе взето в последната минута, допълни представителят.

Затворниците трябваше да бъдат освободени един по един след помилване от президента по препоръка на Националната комисия за правата на човека, а не чрез колективна амнистия, уточни представителят, цитиран от БТА.

Демократичната лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи отбеляза годишнина от освобождаването й от дългогодишен  домашен арест като възобнови призивите за освобождаване на всички политически затворници и за прекратяване на боевете между правителствените войски и етническите бунтовници, посочва Ройтерс.

Лауреатката на Нобелова награда за мир заяви на пресконференция днес, че нейната Национална лига за демократично движение трябва да реши дали да се пререгистрира като политическа партия, за да участва в предстоящите междинни парламентарни избори.