/ ThinkStock/Getty Images
Важен член на юридическия екип на Доналд Тръмп подаде оставка в момент, когато американският президент изглежда се опитва да повлияе на разследването на специалния прокурор за руска намеса в американските избори, предаде Франс прес.
 
Спецпрокурор иска да се съхранят документите за срещата на Тръмп-син с руска юристка

Марк Корало, който съгласуваше външната комуникация на юридическия екип на президента във връзка с тази криза, посочи в имейл до АФП, че напуска поста, без да назове причините за решението си.

Тръмп: Жертва съм на най-големия лов на вещици в историята на САЩ
 
Тръмп предприе рискован ход в интервю за в. "Ню Йорк таймс" вчера, предупреждавайки следователите от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър да не се занимават с финансите на семейството му.

Бивш шеф на ФБР ще разследва има ли връзка между Тръмп и Русия

Специалният прокурор беше назначен в средата на май от министерството на правосъдието да оглави федералното разследване (което преди това се ръководеше от ФБР) за евентуален таен сговор между приближени на милиардера и Русия в предизборната кампания през 2016 г.

Някои виждат в предупреждението на президента опит да се окаже натиск и дори да се възпрепятства разследването, което вгорчава управлението му.

Тръмп: Разследващите нямат никакви записи на мои хора да заговорничат с Русия за изборите

Тръмп многократно отрече да е извършвал нещо осъдително, но се затруднява да обясни защо най-големият му син и ключови членове на предизборния му екип са се срещали с приближени на Москва, загатнали, че разполагат с компрометираща информация за съперничката му на изборите - демократката Хилари Клинтън.

При все по-разширяващия се периметър на федералното разследване, привърженици на президента според американски медии търсят начин тези хора да бъдат оправдани, както и средства за дискредитиране на прокурора и екипа му, а оттам и на разследването.

Самият Тръмп намекна, че Мълър - високоуважаван бивш директор на Федералното бюро за разследване - може да е замесен в конфликт на интереси.

Вижте какви правомощия има специалният прокурор в САЩ

"Няма никакво основание да се поставя под въпрос почтеността на Мълър или хората в екипа му", заяви бившият министър на правосъдието Ерик Холдър. "Тръмп не може да определя или да възпрепятства разследването на Мълър. Ако се опита да го направи, това ще породи конституционни проблеми и проблеми, съизмерими с престъпление", добави той.

Кой е суровият и методичен следовател Робърт Мълър?
 
Белият дом отказа да изключи възможността президентът да уволни Мълър, което би предизвикало политическа буря, а може би и конституционна криза.