В Чехия се обсъжда ново законодателство, с което ваксинирането срещу ковид да стане задължително за хората над 60-годишна възраст, предаде ДПА.

Чехия регистрира над 14 000 нови случая на COVID-19

Причината е, че тази възрастова група е изложена на най-голям риск да се разболее, каза вчера премиерът Андрей Бабиш, който скоро ще напусне поста.

Той добави, че консултативен съвет по здравеопазването вече е препоръчал да се вземе такова решение. Бабиш каза, че в здравното министерство се работи по законопроект за задължително ваксиниране на някои професионални групи, включително здравните работници, полицаите, войниците и пожарникарите. Но засега не се обмисля обявяването на ново извънредно положение заради пандемията.

Протест срещу ограниченията за неваксинираните в Чехия

На парламентарните избори през октомври Бабиш претърпя поражение, а водачът на опозицията Петър Фиала, вероятният бъдещ премиер, е противник и на извънредното положение, и на плановете за задължителна ваксинация.

Чехия забрани на неваксинираните да посещават публични събития

По последни данни в Чехия заболеваемостта на седемдневна база е 1029 на 100 000. Особено висока е в източната част на страната, което наложи армията за помага на претоварените болници. В някои градчета близо до германската граница бяха отменени коледните базари.
БТА