В чешката столица Прага се проведе протест срещу ограниченията за неваксинираните срещу ковид хора в страната, които правителството наложи на фона на сериозното увеличение на новите случаи на коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Стотици хора преминаха по улиците на града. Те скандираха "Свобода!" и отхвърлиха опитите на чешките власти да накарат населението да се ваксинира.

Демонстрантите нарекоха "предатели" премиера Андрей Бабиш, министъра на здравеопазването Адам Войтех и водещите епидемиолози в страната.
За разлика от подобни протести през уикенда в Нидерландия и Брюксел митингът премина мирно. Демонстрантите обаче бяха по-малко, отколкото на аналогична проява миналата седмица, отбелязва АП.

В Чехия хората, които не са ваксинирани срещу ковид или не са преболедували причиняваното от новия коронавирус инфекциозно заболяване, нямат право да влизат в барове и ресторанти, да ходят на фризьор, да посещават музеи и да се настаняват в хотели. Отрицателни тестове вече не се признават.

Целта на мярката е да насърчи чехите да се ваксинират. Напълно ваксинирани срещу ковид са 58,1 процента от населението на страната - под средното за Европейския съюз равнище от 65,5 на сто.
 

Новите случаи на коронавирус се увеличиха рязко в последно време, като рекордът бе подобрен два пъти през изминалата седмица. Вчера чешкото здравно министерство съобщи, че броят на заразените на 100 хиляди жители за първи път е надхвърлил 1000.

От началото на пандемията в Чехия, с население от 10,7 милиона души, са потвърдени повече от 2 милиона случая на коронавирус. Над 32 хиляди от заразените са починали.
 
БТА