Българска пратка радиоактивни гъби бе спряна на пристанище във Великобритания
Българска пратка радиоактивни гъби бе спряна на пристанище във Великобритания / снимка: Reuters
Българска пратка радиоактивни гъби бе спряна на пристанище във Великобритания
42467
Българска пратка радиоактивни гъби бе спряна на пристанище във Великобритания
  • Българска пратка радиоактивни гъби бе спряна на пристанище във Великобритания

600 килограма български гъби с радиоактивни нива 10 пъти над допустимото са били конфискувани и унищожени от здравните власти на пристанище във Великобритания. Смята се, че пристигналата от България пратка сушени диви гъби е била облъчена с цезий-137 от Чернобилската ядрена катастрофа в Украйна преди 25 години. Пратката е била открита от британски граничари, които търсели незаконни имигранти, и спряна преди да е стигнала до търговската мрежа.

Гъбите са били открити от властите във Великобритания на 6 май тази година. За Дарик директорът на Агенцията по безопасност на храните доктор Йордан Войнов обясни, че износител на сушените гъби е пазарджишка фирма. Те са били набрани миналата година в Родопите.

„Гъбите са от сорта Овчи крак. Великобритания са засекли около 600 килограма, че са със завишено съдържание на радиоактивния цезий. Фирмата е изпратила тези гъби за Холандия, от Холандия отиват във Великобритания. Ние направихме наша проверка, която установи, че тази гъба е брана миналата година в района на Родопите, където има стари уранови мини. По всяка вероятност това е причината", уточни д-р Войнов.

Относно статии в Световните агенции, които пишат, че става въпрос за Чернобил, Войнов коментира, че това са предположения: „Те не знаят, че в тази част на страната ни има закрити уранови рудници".

Д-р Йордан Войнов обясни, че се изследват партиди с гъби, брани в този регион, и че в пробите няма завишени норми на радиокативност. Той увери, че няма опасност подобни гъби да се окажат на българския пазар, те са били само за износ.

В „Дейли мейл" съобщава, че британската агенция за безопасност на храните е издала предупреждение за хранителен риск в целия ЕС.