Българите не са източник на криминогенна заплаха за Англия
Българите не са източник на криминогенна заплаха за Англия / netinfo

„Българите не представляват източник на криминогенна заплаха за Англия” – зад това мнение застанаха министърът на външните работи на България Румен Петков и британският му колега Джон Рийд. Петков е в Лондон, където днес започва среща на министрите на вътрешните работи от ЕС.

В края на миналата година в затворите на Великобритания има само деветима наши сънародници. За сметка на това почти 6000 британци са закупили имоти у нас. Не се оправдават очакванията на британските служби, че след влизането ни в Евросъюза българи емигранти все по-често ще избират Обединеното кралство като дестинация.

Страната ни иска и по-добро развитие на обмена на информация и охраната на черноморската граница. Според Петков тя не бива да бъде подценяване за сметка на средиземноморската.

Важно е България да бъде оценявана реално, а напредъкът на институциите не бива да се слага под общ знаменател, отбеляза още Румен Петков.

Британският министър допълни, че най-фиктивният метод за борба с организираната престъпност е отнемането на имотите и сметките на престъпните босове, защото те се страхували много повече от това, отколкото ако трябва да прекарат няколко години зад решетките. Петков и Рийд стигнаха до извода, че трябва да се изпълнява още по-усилено подписаното през 2005 година споразумение между Академията на българското МВР и тази на британския Скотланд Ярд.