България ще номинира Европейска столица на културата
България ще номинира Европейска столица на културата / netinfo

Председателят на Европейския парламент Жозеп Борел откри пленарното заседание на ЕП в Страсбург, което ще продължи до четвъртък, съобщи Главна дирекция "Информация и връзки с обществеността" на ЕП.

Членовете на ЕП ще гласуват доклад за регламента на Съвета за назначаване на постоянни служители с българско и румънско гражданство.

На официална церемония председателят на ЕП Борел и представител на финландското председателство ще подпишат примирителното споразумение за Европейските столици на културата. Според документа България, заедно с Италия, ще има право да номинира Европейска столица на културата през 2019 г., а Румъния, заедно с Люксембург, през 2007 г.

Утре се очаква да бъдат гласувани три доклада за Шенгенската информационна система от второ поколение.

Сред акцентите в дневния ред на пленарното заседание тази седмица са и дебатите за резултатите от срещата на върха в Лахти и унгарската революция от 1956 г. Членовете на ЕП ще гласуват на първо четене бюджета за 2007 година и ще приемат резолюция за свободата на словото в Русия във връзка с убийството на руската журналистка Анна Политковская.