/ Gettyimages
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ще предложи България да участва във фонда за Африка с половин милион евро в знак на солидарност. Пред български журналисти в Брюксел той отбеляза, че фондът, който цели да ограничи причините за миграцията към ЕС, има нужда общо от допълнителни 125 милиона евро.

Страните от ЕС предлагат да приемат 25 000 мигранти

Борисов изрази надеждата ЕС да има по-твърда политика, която да отчита европейския интерес в региона на Африка и Близкия изток. „Отново поставих въпроса защо воюваме там и какви са последствията - например с Либия. Колкото и да не бяха държави, които ни харесват, имаше мир и правила, които спазваха. Това се случи в Ирак, Афганистан, Сирия“, допълни Борисов.

Мигранти твърдят, че са „бити като кучета“ в България, Хърватия и Унгария

За Северна Корея е ясно, че надали някой ще има различно мнение, че това, което се прави там, незабавно трябва да се прекрати, и да се върнат на масата на преговорите, и по мирен път да се решават проблемите, посочи премиерът.

Бойко Борисов се тревожи сериозно от конфликта между САЩ и Северна Корея

Министър-председателят посочи, че всички участници в Европейския съвет са изразили при обсъждането на темата за Турция претенции за свободата на словото там, за правата на човека, но и отчитат, че споразумението за миграцията се спазва и от влизането му в сила миграционният натиск е спаднал в пъти.

Ердоган: Търпението и доверието ни към ЕС са на приключване

Всяко изказване започваше с това, че нашата страна е пример в опазването на границата - и сухопътна, и морска, уточни Борисов.

 
БТА