Буш се отказа от демократизацията на Ирак, пише френски вестник
Буш се отказа от демократизацията на Ирак, пише френски вестник / netinfo

По повод политиката на американския президент Джордж Буш в Ирак и Афганистан френският в. "Лез еко", цитиран от ДПА, пише: "Ирак и Афганистан са много различни в етническо, религиозно и икономическо отношение. Сега обаче двете страни имат нещо общо: Америка се отказа да насърчава демократизирането им чрез сила или поне да контролира най-важните райони на страната.

Президентът Джордж Буш създава впечатление, че е достатъчно да се грижи за сигурността в Багдад и Кабул, за да спаси репутацията си, преди да предаде горчивата чаша в ръцете на своя наследник след по-малко от две години".

Изданието отбелязва, че вероятната наследничка на Буш в Белия дом - сенатор Хилъри Клинтън, е използвала думи като "арогатност" и "некомпетентност", за да опише политиката на републиканците от началото на конфликта в Ирак. Ако се окаже вярно, че това правителство иска само да запази Багдад до края на мандата на президента, тогава към "комплиментите" на г-жа Клинтън трябва да бъде добавена още една дума: безсилие, посочва вестникът.