Микробус се блъсна в пешеходци тази нощ в Северен Лондон пред джамията във Финсбъри парк. Един човек е убит и 10 са ранени при нападението. 48-годишният шофьор на микробуса е арестуван, съобщи столичната полиция, цитирана от Ройтерс.

Пострадалите при нападението са мюсюлмани, съобщи представител на контратерористичното звено на полицията, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Инцидентът носи всички белези на терористичен акт, заяви Нийл Басу, висш национален координатор на контратерористичната дейност. Все още не е ясно дали смъртният случай край джамията е причинен от нападението с микробуса и какви са мотивите на нападателя, добави Басу.

БГНЕС

"Един човек загина на място. Осем души, пострадали при нападението, бяха откарани в три болници, а на двама души беше оказана медицинска помощ на място", се казва в съобщението на полицията.

Нападателят е бил задържан от минувачи, след което е арестуван от полицията и отведен в болница, за да се прецени психическото му състояние.

БГНЕС

Рано е да се каже дали има пострадали българи. Кризисният щаб работи. Чакаме официалната оценка за характера на инцидента”, каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия посланикът ни в Лондон Константин Димитров. От Министерство на външните работи съобщиха, че няма пострадали българи при нападението. Посолството ни в Лондон е в постоянна връзка с биртанските власти.

БГНЕС

Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци". "От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър.

БГНЕС


Британският премиер Тереза Мей заяви, че полицията разследва случая като възможно терористично нападение. "Полицията потвърди, че това се разглежда като възможен терористичен акт. Ще проведа извънредно заседание по-късно тази сутрин", заяви Мей. "Всички мои мисли са за пострадалите, техните семейства и службите за спешна помощ, които са на местопроизшествието", добави премиерът.

Скотланд Ярд опроверга съобщенията, че след блъскането на автомобила в пешеходци е било извършено нападение с хладно оръжие. "На сегашния етап няма свидетелства, че някой от хората е бил ранен с нож", се посочва в комюнике на полицията, цитирано от ТАСС.

БГНЕС

По-рано днес в. "Ивнинг стандарт" съобщи, че след като автомобилът се врязал във вярващи, излизащи от джамията във Финсбъри парк, от него изскочил мъж с нож в ръка и ранил един човек.

Лондонският кмет Садик Хан заяви, че случилото се край джамията е атака срещу споделяните ценности. "Подобно на ужасните нападения в Манчестър, Уестминстър и Лондонския мост това е също атака срещу всички наши споделяни ценности на толерантност, свобода и уважение", каза Хан в изявление, цитирано от Ройтерс.
БТА