Британското нахлуване в Ирак е резултат от грешни разузнавателни данни
Британското нахлуване в Ирак е резултат от грешни разузнавателни данни / Guliver/Getty Images

Бившият британски министър-председател Тони Блеър защити решението си за присъединяване към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г. и каза, че ще поеме пълна отговорност за пропуските при подготовката за включването във военната операция, предадоха ДПА и Ройтерс.

Блеър заяви в отговор на оповестения доклад на комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак, че е взел решението за включване в операцията "добросъвестно и с вяра, че това е в най-добър интерес за страната".

Тони Блеър се оправда за иракската война

По думите му "докладът би трябвало да сложи край на твърденията за недобросъвестност, лъжи или измама". Той призна, че има "сериозни критики, които изискват сериозни отговори", и обеща да им "отговори подробно". "Ще поема пълна отговорност за всякакви грешки без изключение или извинение", каза Блеър.

Той отхвърли твърденията, че нахлуването в Ирак е "причината за тероризма, който виждаме днес - било в Близкия изток или другаде по света".

Британското нахлуване в Ирак е резултат от грешни разузнавателни данни
netinfo
Комисията, разследваща участието на Великобритания във войната в Ирак, отправи остри критики срещу Тони Блеър и неговото правителство, като заяви, че той е вкарал страната в конфликта въз основа на погрешни разузнавателни данни.

Великобритания не е имала план за следвоенното положение в Ирак

В доклада се казва, че Великобритания се е присъединила към предвожданото от САЩ нахлуване в Ирак през 2003 г., без преди това да е изчерпала мирните възможности. Според разследването правната основа за военни действия е била незадоволителна, а планирането е било напълно неадекватно.

"Сега е ясно, че политиката за Ирак е била разработена въз основа на страдащи от недостатъци разузнавателни данни и оценки. Те не са били оспорени, а е трябвало да бъдат", каза ръководителят на комисията Джон Чилкот при представянето на доклада, оповестен седем години след началото на разследването.

Великобритания ще разследва причините за войната в Ирак

По думите му оценката на Блеър за риска от предполагаемите иракски оръжия за масово унищожение и придружаващите я разузнавателни данни са били представени със "сигурност, която не е била оправдана".

Комисията обаче не казва дали нахлуването през 2003 г. е било правосъобразно и не е установила, че Блеър и правителството му съзнателно са заблудили парламента или британската общественост.

Блеър винаги ще бъде свързван с войната, която започна, а не с конфликта, който прекрати

"Разследването не изразява становище дали военните действия са били правосъобразни", заяви Чилкот. "Ние обаче стигнахме до заключението, че обстоятелствата, при които е било решено, че има правна основа за военни действия, въобще не са били задоволителни", каза той.

Критици смятат, че Блеър е дал безусловно обещание на бившия американски президент Джордж У. Буш, че Великобритания ще се присъедини към военните действия, и че е изопачил разузнавателните данни, за да подкрепи това и да окаже натиск върху юристите на правителството да дадат правно одобрение за нахлуването.

Източник: БТА