Великобритания ще разследва причините за войната в Ирак
Великобритания ще разследва причините за войната в Ирак / снимка: БГНЕС

Великобритания ще направи пълно разследване на причините за войната в Ирак, след като войските й се върнат в родината в края на юли, потвърди днес министърът на външните работи Дейвид Милибанд.

 

Запитан в парламента днес дали ще се ангажира, че това разследване ще започне възможно най-бързо след 31 юли, когато всички британски войници трябва да са се изтеглили от Ирак, Милибанд отговори "да", предаде АП. Той не уточни под каква форма ще бъде анкетата, но опоненти на войната призовават за независимо публично разследване на конфликта, в който загинаха 179 британски войници.

 

Правителството е под постоянен натиск да разнищи конфликта, който започна преди шест години, но винаги е твърдяло, че не е склонно да направи това, докато войските на страната са все още в Ирак.

 

Бившият премиер Тони Блеър взе решението Великобритания да се включи във войната в Ирак с мотива, че е изключително важно тя застане рамо до рамо със САЩ след атаките от 11 септември. Обединеното кралство изпрати 45 000 войници за интервенцията, която започна на 20 март 2003 г.

 

Този ход раздели общественото и политическото мнение във Великобритания. Репортер на Би Би Си обяви същата година, че причините за започването на войната са били силно преувеличени от държавни служители, но предприетото разследване в крайна сметка защити позицията на правителството.

 

Едно пълно разследване вероятно ще засегне не само причините за инвазията, но също и защо Великобритания обяви, че Саддам Хюсеин притежава оръжия за масово унищожение, които могат да бъдат задействани за 45 минути, след като, както стана ясно по-късно, Ирак всъщност не е притежавал такива оръжия, отбелязва Ройтерс.   

 

Вероятно ще бъдат проверени и фактите около самоубийството през 2003 г. на Дейвид Кели, държавен оръжеен експерт. Той бе открит мъртъв, след като бе посочен като вероятен източник на информацията на Би Би Си, че правителството е преувеличило мотивите за войната.