Великобритания не е имала план за следвоенното положение в Ирак
Великобритания не е имала план за следвоенното положение в Ирак / БГНЕС

Британската армия не е имала план как да действа след победата при нашествието в Ирак и свалянето от власт на Саддам Хюсеин през 2003 година. Това се разкрива в доклад на британското правителство, цитиран от вестник "Сънди Телеграф", предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Плановете на армията "не са включвали никакви подробности какво да се прави след падането на Багдад и Басра (южен Ирак) и след изгонването на режима от властта", се казва в доклада, който е изготвен въз основа на разговори с военни в рамките на вътрешно разследване на конфликта в министерството на отбраната.

Липсата на подготовка е предизвикала "значително забавяне" в движението на войските, което е позволило на бунтовниците да се прегрупират. Според един от цитираните в доклада британски военнослужещи, един "по-способен противник" вероятно е щял "сурово да накаже" британските сили за тези пропуски.

"Неспособността да се възстанови сигурността в началото на окупацията бе фатална грешка", се подчертава в цитирания от вестника доклад. "Имаше липса на насоки какво общо взето иска да постигне Великобритания", се казва в анализа.

Информацията за съдържанието на доклада се появява в медийното пространство в момент, когато се очаква да започне във вторник публичното изслушване на анкетната комисия за участието на Великобритания във войната в Ирак. Едно от най-очакваните свидетелства е това на тогавашния премиер Тони Блеър.