Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Пол Маккартни, Кейт Буш и Робърт Плант са сред 150-те творци, призовали британското правителство да бъде реформиран начинът за заплащане на музикантите за стрийминг на песните им, съобщи Би Би Си.

В писмото до министър-председателя Борис Джонсън те изтъкват, че "авторите на песни печелят 50 процента от приходите от излъчване по радиото, но само 15 процента от стрийминг". Затова те настояват за ново законодателство в защита на творците.

Стрийминг платформите поддържат музикантите през пандемията (ВИДЕО)

Правителството още не е отговорило. Писмото обаче е написано, защото парламентът подготвя доклад за музиката в сектора на стрийминга. Комисия от министерството на културата, медиите и спорта събира информация как се разпределят милионите, генерирани от канали като Spotify, Apple Music, Amazon music.

Музикантката Надин Шах привлече общественото внимание във Великобритания, като каза пред комисията, че е била принудена да отиде да живее отново с родителите си, защото "приходите от стрийминг не са достатъчни, за да се издържа".

Певицата и авторка на песни Фиона Бевън заяви пред депутати, че е получила само 100 лири от авторски права за песен от хитовия албум на Кайли Миноуг "Disco".

Ръководителите на трите основни звукозаписни къщи отрекоха бизнес моделът им да е експлоататорски или несправедлив за музикантите.

Инициатор на писмото до Борис Джонсън е Съюзът на музикантите. Подписалите го настояват за промяна в законодателството, която да "върне стойността на музиката, където трябва - в ръцете на създателите ѝ".

Законодателството за авторските права във Великобритания предшества с две десетилетия появата на стрийминг платформата Spotify и не се актуализира с темпа на технологичните промени. В резултат "изпълнителите и авторите на песни нямат същата защита (в стрийминг), като в радиото".

Когато се излъчва песен по радиото, авторските права се разделят поравно между звукозаписната къща и изпълнителите/авторите.

Малък дял отива при музикантите, участвали в записа. При стрийминг услугите звукозаписните къщи задържат по-големия дял от парите, а изпълнителят получава около 13 процента средно. Участвалите в записа музиканти не получават нищо.

След подписалите писмото са Ани Ленъкс, Деймън Олбарн, Мариан Фейтфул, Роджър Долтри, Стинг, Лиза Стансфийлд, Ноел Галахър.

Млади изпълнители, които разчитат много на стрийминга, като Кано, Майк Скинър, Джеси Уеър, също подкрепиха искането.
БТА