Стрийминг платформите са спасили от фалит музикалната индустрия през миналата година. Заради отменените концерти и фестивили, хората все по-често слушат музика срещу заплащане. 

С годишни приходи от малко над 8 милиона щатски долара, музикалния пазар у нас е едва на 57 място сред 70-те пазара, наблюдавани от световната организация на звукозаписния бизнес. Приходите от стрийминг услуги у нас обаче са скочили двойно, предава NOVA.

"Стрийминг платформите колкото и да е - имаме приход от там, който особено през миналата година беше важен за нас, тъй като нямахме абсолютно никакви участия, глвано от там изкарвахме парите си", споделя певицата Дара.

4350 лева еднократна помощ за музикантите на свободна практика

Според председателя на БАМП Саня Армутлиева в България се променят навиците на меломаните и начина, по който бива консумирана музиката, става все по-ориентиран към дигитални услуги, който са платени, и то на един традиционно пиратски пазар. 

Въпреки положителната тенденция, все още рядко плащаме за  музиката, която слушаме. Основните приходи за пазара у нас идват от концерти и участия. 

Саня Армутлиева е убедена, че растежа на дигиталното по никакъв начин не може да компенсира огромните загуби на артисти, продуценти, от концертни изпълнения.

Като всяка криза, пандемията се превърна във вдъхновение за мнозина артисти. А основната ни връзката с тях засега са именно стрийминг платформите. 
nova.bg